Kipriotis Village

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden op Kos

Kos is na Rhodos en Kreta het derde meest bezochte eiland van Griekenland. Van alle toeristen die het eiland elk jaar aandoen is een relatief groot aantal afkomstig uit Nederland en België.
Kos is met 290 km2 een relatief klein eiland, maar toch is er op dit eiland genoeg te zien en te beleven. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire bezienswaardigheden en stranden op dit Griekse vakantieparadijs.

Kos Stad

Uiteraard mag een bezoek aan de hoofdstad van het eiland met dezelfde naam niet ontbreken. Kos Stad is een stad met veel groen, waar je overal palmbomen ziet. De stad beschikt over vele smalle straatjes en pleintjes met winkeltjes en wordt druk bezocht door toeristen. Aan het centrale plein vind je zowel een moskee als de prachtige St. Paraskevi Kerk die je kunt bezoeken. Bovendien zijn er rondom fietspaden om je gemakkelijk en veilig te verplaatsen.

De meest toonaangevende bezienswaardigheid in Kos Stad is het 16e eeuwse kasteel en ook de haven van Kos is de moeite waard met vele bars en restaurants. Je vindt hier ’s ochtends een kleine vismarkt.

Verken het eiland per fiets

Kos is een echt fietseiland en je kunt hier bij verschillende fietsverhuurbedrijven fietsen huren om het eiland op te kunnen verkennen. Er zijn ook elektrische fietsen verkrijgbaar. De prijzen kunnen onderling nogal verschillen, maar de goedkoopste aanbieders bieden soms fietsen die minder goed zijn onderhouden. Rondom Kos Stad vindt je een netwerk van fietspaden en er zijn vele mooie routes die je kunt verkennen, met name langs de noordkust van het eiland. En alhoewel je je op een eiland bevindt, worden helaas ook hier fietsen gestolen, dus zorg ervoor dat je je huurfiets altijd goed op slot zet!

En mocht je niet zo’n goeie fietser zijn, dan kun je op Kos natuurlijk ook een auto huren. Hiermee kun je je uiteraard comfortabel verplaatsen.

Het Asklepeion

Dit is een de meest bekende bezienswaardigheden op Kos en is gelegen op een berghelling boven Kos Stad. Het is een heiligdom gewijd aan de Griekse god van de geneeskunde, Asklepios, en werd tevens als ziekenhuis gebruikt in de oudheid. Er wordt zelfs beweerd dat dit het oudste ziekenhuis ter wereld zou zijn. Het bouwwerk bestaat uit drie terrassen. Op het bovenste terras bevindt zich de grote tempel, die gedurende de Middeleeuwen werd omgebouwd tot kerk, waarvan het altaar nog te zien is. Vanaf dit niveau is er een prachtig uitzicht over het eiland en is tevens aan de horizon de Turkse kust met Bodrum zichtbaar.

Kalymnos

Vanaf de haven van Kos kun je een boottocht maken naar het nabijgelegen eiland Kalymnos. Het eiland beschikt over mooie kleurrijke huizen die tegen de berghellingen aan zijn gebouwd en tevens een aantal grote kerken. Het is echt een toeristentrekpleister, aangezien je hier door de vele smalle straatjes kunt wandelen en de lokale winkeltjes en restaurants kunt bekijken. Ook zijn hier schelpen, sponzen en souvenirs te koop bij de vele marktkraampjes.Let bij het aanschaffen daarvan wel goed op wat je wel en niet mag invoeren in Nederland!

Een ander eiland wat je per boot kunt bezoeken is Pserimos, een klein eiland waar vrijwel alleen maar een aantal vissers wonen, maar wat een prachtig zandstrand heeft. In de zomer vind je hier verschillende taverna’s waar je heerlijke vis kunt eten en marktkraampjes met schelpen en sponzen.

Vulkanisch eiland Nisyros

Het kleine vulkanische eiland Nisyros is eveneens per boot vanaf Kos bereikbaar. Eenmaal aangekomen op het eiland wordt je met de bus over bergwegen naar de vulkanische kraters gebracht, waar je de grootste en meest spectaculaire krater kunt bezoeken.

Een andere bezienswaardigheid op het eiland is het dorp Mandraki met zijn witte huisjes en het oude kasteel van Mandraki op de rotsen.

De Thermen van Kos

Thermen zijn warmwaterbronnen. De thermale bron Embrós Thérme van Kos is met de bus of auto bereikbaar en ligt op ongeveer 12 kilometer van Kos Stad. De warmwaterbron bevindt zich in een bekken in het zeewater, waar een gedeelte van is afgezet met stenen en rotsblokken. Het warme water is afkomstig vanuit een grot en loopt met een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius hier rechtstreeks de zee in, waardoor het water hier uiteindelijk een heerlijk warme temperatuur van rond de 40 graden Celsius heeft . De verwarming van het water wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de vulkaan Nisyros die er vlak achter ligt en door de aanwezigheid van zwavel in het water zou het een geneeskrachtige werking hebben.

Tigaki Kos

Kos kent meerdere mooie stranden, maar een van de mooiste en ook meest populaire stranden is Tigaki. Het is een klein plaatsje op ongeveer 11 kilometer van Kos Stad en je vindt hier vele winkels, restaurants, taverna’s en bars.

Paradise Beach

Het meest populaire strand van Kos is Paradise Beach. Het zandstrand is gelegen in een schitterende baai met helderblauw water omringt door vele bomen. Je kunt hier eten met een geweldig uitzicht over de baai. Het wordt als een van de mooiste stranden van Kos beschouwd, maar trekt daarmee ook vele toeristen.

Waterpark Kos Mastichari

Alhoewel Kipriotis Village over een eigen aquapark beschikt vind je in Kos nog een waterpark vlakbij het vissersdorp Mastichari. Het bevindt zich op ongeveer 29 kilometer van Kos Stad en je vindt hier diverse glijbanen en zwembaden waar kinderen zich goed kunnen vermaken. Tevens beschikt het dorpje Mastichari over mooie zandstranden.

De Asfendiou-dorpen

Waar het noorden van Kos redelijk vlak is, vindt je in het zuidelijke gedeelte een meer bergachtige regio. Hier vind je in het Dikeosgebergte meerdere schilderachtige kleine dorpjes die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. De sfeer is echt authentiek Grieks en je ziet hier dan ook veel blauw terug. Alhoewel de plaatsjes zoals Zia, Lagoudi en Evangelistria populair zijn onder toeristen zijn ze absoluut de moeite waard. Je kunt hier de kleine lokale winkeltjes bezoeken en authentiek eten bij een van de tavernas in deze dorpjes.

Kefalos

Een ander dorp in het zuiden van Kos is het plaatsje Kefalos, dat gelegen is aan de gelijknamige baai. Je vindt hier vlakbij de bekende windmolen Papavassilis en tevens de ruïnes van een middeleeuws kasteel.

Als je wat verder zuidwaarts gaat kun je op dit gedeelte van Kos eveneens een oud klooster vinden, Agios Ioannis Thymianos, met een kenmerkende klokkentoren. Jaarlijks vind hier een groot volksfeest plaats op 29 augustus.

Bereken uw prijs en profiteer van de beste deal:
Tui
v.a. € 405 (incl. vlucht en transfer)
Alle reisbureaus tonen